Zoeken:
Archief Nieuws
Debatteer mee over kunstmatige intelligentie

Onderzoek naar kunstmatige intelligentie moet de mensheid ten goede komen en mogelijke nadelen voorkomen. Dat is de essentie van de open brief van grootheden als Elon Musk en Stephen Hawking. Welke consequenties moet de onderzoekswereld aan die oproep verbinden? In de Balie in Amsterdam gaan op 21 april 2015 verschillende professionals het debat met elkaar aan. Slagen we erin het onderzoek van kunstmatige intelligentie te richten op positieve waarden, of jagen we een illusie na?
 

Kick-off KIVI-leerstoel Big Data Science

Op woensdag 10 juni hebben Micaela dos Ramos, directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en prof. dr. ir. Geert-Jan Houben, hoogleraar van de KIVI-leerstoel, het startsein van de KIVI-leerstoel Big Data Science gegeven. De leerstoel, die een verbinding legt tussen wetenschappelijk onderzoek op de TU Delft en ingenieurs in de beroepspraktijk, is tijdens het kick-off symposium in Den Haag van start gegaan.
 

Lintjes voor KIVI-leden

Ook dit jaar hebben leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, ter gelegenheid van Koningsdag 2015, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Wij feliciteren: prof. dr. ir. P.M. van Eijkelenburg-Sarro, prof. dr. ir. A.W. Heemink, ir. J. Roodenburg, prof. dr. ir. J.M. Thijssen.
 

KIVI Golfdag op 25 augustus 2015

Na het succes van de eerste KIVI golfdag vorig jaar nodigen wij u graag uit voor de tweede KIVI Golfdag op dinsdag 25 augustus 2015. De KIVI Golfdag zal dit jaar plaatsvinden op de zeer fraaie baan van De Scherpenbergh in Lieren.

Het belooft een sportieve dag te worden met aansluitend het gezamenlijke diner in het uitstekende restaurant van het clubhuis. Geen ervaring met golfen, geen probleem je kunt ook uitsluitend aan het diner deelnemen!

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

 

KIVI stelt deuren open tijdens Girlsday

Op vrijdag 24 april 2015 organiseert VHTO in samenwerking met bedrijven en scholen Girlsday. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven en (onderzoeks-) organisaties hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook KIVI neemt deel aan Girlsday en ontvangt zo’n 30 meisjes van groep 8 van de Haagse Willem de Zwijgerschool in het KIVI-gebouw in Den Haag.
 

Nieuwe site van De Ingenieur online

Heb jij hem al gezien, de nieuwe site van De Ingenieur? De site staat vol met technieknieuws en bij de dossiers kan je terecht voor de achtergronden bij het nieuws. Zo lees je nu ook gemakkelijk op je telefoon of tablet meer over andere de gasbevingen in Groningen. Met de nieuwe site wil de redactie van De Ingenieur nog sneller inspelen op het actuele technieknieuws.
 

Beleef de Dag van de Ingenieur opnieuw

Kon je gisteren niet aanwezig zijn tijdens de Dag van de Ingenieur, of wil je graag teruglezen of kijken wat er gebeurd is? Dat kan onder andere via items op de websites van de NOS en SBS Shownieuws, maar ook de De Telegraaf en Nu.nl  hebben er ruim aandacht aan besteed. In het programma Toekomstmakers, dat aanstaande maandag om 16.20 uur wordt uitgezonden, komt de dag ook ruim aan bod. Op de site van de Dag van de Ingenieur kan je het verslag teruglezen van de dag. Daarop worden ook foto’s geplaats.
 

Allard van Hoeken wint eerste Prins Friso Ingenieursprijs

Ir. Allard van Hoeken MBA (45), Head of New Energy bij Bluewater Energy Services, is tijdens de Dag van de Ingenieur op 18 maart 2015 gekozen tot Ingenieur van het Jaar. Van Hoeken ontving de Prins Friso Ingenieursprijs op de Universiteit Twente, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel, uit handen van Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Het instituut kent de prijs jaarlijks toe.
 

Gijs van den Boomen wint publieksprijs Ingenieur van het Jaar

Ir. Gijs van den Boomen (50), directeur bij KuiperCompagnons, kwam op 18 maart tijdens de Dag van de Ingenieur als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Ingenieur van het Jaar verkiezing. Van den Boomen ontving een certificaat uit handen van Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Gijs van den Boomen studeerde in 1988 af als landschapsarchitect aan de Wageningen Universiteit. Sindsdien werkte hij bij verschillende werkgevers op het gebied van stedelijke ontwikkeling en sinds 2008 is hij directeur van KuiperCompagnons. Van den Boomen is bedenker van Sea Spring Cities, een manier om onderzeese zoetwaterbronnen op duurzame en economisch betaalbare wijze toegankelijk te maken.

[VERLOPEN] KIVI zoekt Senior Communicatie & Marketing Specialist

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is op zoek naar een Senior Communicatie & Marketing Specialist (0,8 fte). Deze is verantwoordelijk voor de uitrol van de positionering van KIVI en het coördineren van de activiteiten van de afdeling Communicatie. Reageren kan tot 20 maart 2015.

 

Ingenieurs aan zet tijdens de waterschapsverkiezingen

Op 18 maart vinden de waterschapsverkiezingen plaats. Ook dit jaar zijn er weer ingenieurs die zich verkiesbaar stellen en zich daarmee willen inzetten voor het maatschappelijk belang. In De Ingenieur van maart kan je een lang artikel lezen over de waterschapsverkiezingen en komen ingenieurs aan het woord over de problematiek binnen de verschillende waterschappen. Ben je benieuwd welke ingenieurs er bij jouw waterschap verkiesbaar zijn?
 

Maarten Steinbuch wint KIVI Academic Society Award

KIVI reikt op 18 maart tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award uit aan prof. dr. ir Maarten Steinbuch, hoogleraar Systeem- en Regeltechniek aan de TU Eindhoven. Steinbuch wint deze prijs vanwege de zeer aansprekende wijze waarop hij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij. Het is dit jaar voor het eerst dat de award wordt uitgereikt.
 

Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs reikt op 18 maart de eerste Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar, in bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. De finalisten zijn ir. Gijs van den Boomen, ir. Allard van Hoeken MBA en dr. ir. Yvo Saanen. De prijs wordt uitgereikt op de Universiteit Twente in Enschede.
 

Stem op jouw Ingenieur van het Jaar 2015! (STEMMEN NIET MEER MOGELIJK)

Heb jij je stem al uitgebracht voor jouw Ingenieur van het Jaar 2015? Je kan kiezen uit de drie finalisten: ir. Gijs van den Boomen, Directeur KuiperCompagnons, ir. Allard van Hoeken MBA, Head of New Energy Bluewater Energy Services, en dr. ir. Yvo Saanen, Managing Director TBA. Op 18 maart wordt tijdens de Dag van de Ingenieur door een vakjury en publieksstemming bepaald wie er de Ingenieur van het Jaar  wordt en de eerste Prins Friso Ingenieursprijs in de wacht sleept. Stemmen kan op www.dagvandeingenieur.nl.
 

Micaela dos Ramos Leading Lady 2015

KIVI Directeur Micaela dos Ramos is door de VHTO uitgeroepen tot één van de acht Leading Ladies 2015. De Leading Ladies vervullen een jaar lang de rol van ambassadeur om het belang van een verhoogde participatie van meisjes en vrouwen in din de technische sector te ondersteunen. Allen zijn zij bèta-, technische of ICT-vrouwen met een prachtige voorbeeldfunctie. Ook de Ingenieur van het Jaar 2014 Karianne Lindenhovius is uitgeroepen tot Leading Lady.
 

Nieuwjaarsspeech Van Pernis vol met positieve ontwikkelingen

Op 7 januari 2015 werd in Den Haag de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). In zijn toespraak ging KIVI President Martin van Pernis in op het vernieuwingsproces waar de vereniging momenteel in zit. Ook keek hij vooruit naar de mooie gebeurtenissen die ons te wachten staan in 2015 zoals de uitreiking van de eerste Prins Friso Ingenieursprijs, de lancering van de nieuwe website en de start van de KIVI Leerstoel Big Data op de TU Delft.

 

Jaarthema 2015: ingenieurs in de Valleys of the Future

Met het Jaarthema 2015 richt het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs zich op het werk van ingenieurs in de Valleys of the Future. Innovatie is een thema waar KIVI zich vaker op richt, echter tijdens dit Jaarthema kijken we naar innovatieve regio’s of regionale hotspots die vaak in navolging van Silicon Valley een eigen naam hebben gekregen en herkenbaar zijn voor de buitenwereld.

 

Naam Prins Friso verbonden aan ingenieursprijs

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is verheugd en trots dat de naam van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso wordt verbonden aan de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar, de jaarlijkse prijs die door het instituut toegekend wordt. De eerste Prins Friso Ingenieursprijs wordt op de Dag van de Ingenieur op 18 maart 2015 op de Universiteit Twente uitgereikt.
 

Word in 2014 nog lid van KIVI en ontvang korting!

Dat techniek belangrijk is voor de toekomst van onze maatschappij weet jij al lang. Maar denk je ook aan je eigen toekomst? Met het nieuwe jaar voor de boeg ben jij vast al bezig met het maken van goede voornemens. Misschien wil je je netwerk vergroten, een eigen onderneming starten of naar het buitenland? Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kan je hierbij helpen! En in december is lid worden van KIVI extra voordelig. Contributiekortingen kunnen oplopen tot wel € 30,-.
 

Kom ook naar de KIVI Nieuwjaarsreceptie op 7 januari 2015

Op woensdag 7 januari 2015 tussen 17.00 - 18.30 uur verwelkomt het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs je graag op onze nieuwjaarsreceptie in Den Haag om samen het glas te heffen en vooruit te kijken op het nieuwe jaar. Wij wensen je alvast hele fijne feestdagen en een mooi begin van 2015. Het KIVI-bureau is gesloten van 25 december tot en met 2 januari.
 

Beleef het KIVI Jaarcongres opnieuw!

Was jij aanwezig tijdens het KIVI Jaarcongres Delta Cities of ben jij nieuwsgierig naar wat er allemaal besproken is tijdens dit succesvolle congres? Op onze website kan je de presentaties en foto’s bekijken.

 

KIVI zoekt Projectmedewerker (verlopen)

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is op zoek naar een Projectmedewerker die ondersteunt bij het opzetten van het systeem van Chartered Engineers (WO) en Incorporated Engineers (HBO) in Nederland. Reageren kan tot 12 januari 2015. 

 

Straks ook internationale beroepskwalificaties voor Nederlandse ingenieurs

KIVI heeft een historische overeenkomst met de Britse Engineering Council ondertekend om de internationaal erkende beroepskwalificaties voor ingenieurs, Chartered Engineer (WO) en Incorporated Engineer (HBO), ook in Nederland in te voeren. Deze kwalificatiestructuur biedt kansen voor verbetering van de concurrentiepositie en innovatiekracht van ingenieurs en bedrijven.
 

Gezocht: kandidaten voor de Ingenieur van het Jaar en De Vernufteling 2015

Ook dit jaar zijn KIVI en NLingenieurs weer op zoek naar die ingenieur en dat project die de meerwaarde van ingenieurs en ingenieursbureaus het best over het voetlicht brengen. Nominaties zijn welkom tot 12 januari 2015.

Inzet Nederlandse technologie bepalend voor economische groei

“Nederland heeft veel kennis, Nederland heeft uitstekende ingenieurs, maar om onze positie niet alleen te behouden, maar ook te verbeteren, is meer nodig. Het vereist focus, van inspanningen, van onderzoek en van financiering." Dit pleidooi hield Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) maandag 15 september tijdens de Techniek Troonrede in Den Haag.

 

KIVI blij met schrappen EU-beroepskaart voor ingenieurs

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) staat geheel achter de visie van onderwijsminister Jet Bussemaker om de EU-beroepskaart niet door te voeren voor ingenieurs. De minister gaf in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de kaart ongeschikt is voor ingenieurs omdat de regels in verschillende lidstaten te veel van elkaar verschillen. Eerder dit jaar had KIVI bij de minister al aangegeven dat de kaart de beroepsgroep internationaal niet verder zou helpen. KIVI is momenteel samen met Europese beroepsorganisaties en toonaangevende bedrijven bezig te werken aan een internationaal kwaliteitssysteem voor ingenieurs.
September 2014
 

Afstudeerders krijgen engineering card

Alle afstudeerders van de opleiding Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool Groningen hebben vandaag bij hun diploma-uitreiking de Engineering Card ontvangen. Met de Engineering Card kunnen zij nu overal ter wereld bij werk- en opdrachtgevers aantonen wat ze kunnen en waartoe ze bevoegd zijn. Deze uitreiking was het begin van een intensievere samenwerking tussen KIVI en de Hanzehogeschool Groningen. Wil jij ook een Engineering Card aanvragen?

 

Droogteschade verdient meer aandacht

De beschikbaarheid van voldoende zoetwater van goede kwaliteit is een belangrijke vestigingsfactor voor hoogwaardige landbouw en industrie. De risico’s van droogte verdienen daarom meer aandacht, zo bleek tijdens het KIVI-Deltadebat over de zoetwatervoorziening.

 

Bouw je eigen solar bbq
Kom op zaterdag 12 juli ook naar de activiteit van de KIVI Afdeling Ingenieurs Zonder Grenzen. Tijdens deze activiteit leer je je eigen solar bbq bouwen. Met behulp van deze bbq kan je eten koken en bakken op zonne-energie. Na afloop mag je de bqq mee naar huis nemen. 
 
Kom ook naar de Open Innovation Game!

De 2nd Friday editie van 11 juli in Eindhoven is een 'special one'. Naast de jaarlijkse barbecue wordt voor het eerst een middagvullend programma met een Open Innovation game georganiseerd. ‘We denken allemaal dat we een open innovatie mindset hebben, maar gedragen we ons ook daarnaar?’ Margot Nijkamp, Managing Director van de Red Bluejay Foundation, zal je via deze Game leren hoe je een value chain kan veranderen in een contribution chain. Wil je ook komen? Meld je dan voor 4 juli 2014 aan!

Kom ook naar het Deltadebat over zoetwatervoorziening

KIVI organiseert in aanloop naar Prinsjesdag, waar het nieuwe Deltaprogramma wordt gepresenteerd, Deltadebatten. Het debat van 1 juli gaat over wie de waterdragers zijn tijdens droogte. Vragen die aan de orde komen zijn: hoe zit het met de beschikbaarheid van zoet water in droge perioden en wat zijn de risico’s van droogte? Wat kunnen de waterschappen leveren?

FISITA 2014 groot succes!

Na jarenlange voorbereiding was het begin juni eindelijk zover: FISITA 2014. Voor dit grote automotive congres kwamen specialisten uit de automotive industry vanuit de hele wereld naar Maastricht. Bekijk hier het nieuwsitem dat de regionale zender L1 heeft gemaakt op de eerste dag van het congres en waarbij KIVI President Martin van Pernis in de toekomst kijkt.
 

2nd Friday Innovation Drinks binnenkort ook in Delft

Sinds enige jaren drinken jonge en aanstormende ingenieurs in Eindhoven elke tweede vrijdag van de maand gezamenlijk een drankje op de High Tech Campus. Ook is er altijd een interessante spreker die de toegestroomde (young) professionals inspireert. Na de succesvolle serie in Eindhoven brengt Young KIVI Engineers de 2nd Friday Drinks nu ook naar Delft. De aftrap staat gepland op 13 juni van 16.00 – 19.00 uur in het Science Centre.

 

Kritische vragen tijdens KIVI-Deltadebat over nieuwe dijknormen

Het Deltaprogramma komt met nieuwe normen voor de Nederlandse dijken. Die aanpak is goed, maar vooral de uitwerking voor wat dit in de praktijk gaat betekenen zal veel maatschappelijke vragen oproepen, zo bleek tijdens het eerste KIVI Deltadebat op 13 mei 2014. Het tweede KIVI Deltadebat over de rivierdijken is op woensdagmiddag 11 juni 2014 in het Stroomhuis Neerijnen.

Levendig KIVI-debat over Europese verkiezingen

Young KIVI Engineers organiseerde maandag 12 mei 2014 een levendig debat over de Europese verkiezingen. Europa kan innovatie afdwingen door scherpe eisen te stellen op het gebied van duurzaamheid, zo was een van de uitkomsten, lees verder het verslag. Zie ook de technische stemwijzer die De Ingenieur heeft samengesteld, waarin partijen is gevraagd over wat zij in Europa gaan doen met technische onderwerpen. www.technischestemwijzer.nl

Nieuwe database en website KIVI

Bij KIVI zijn we bezig om onze database en website geheel te vernieuwen. Het doel is om hiermee de informatie en kennisuitwisseling met en tussen leden te bevorderen. Leden die graag suggesties zouden willen doen om de database of de website nog beter te maken, kunnen dit voor 15 mei 2014 doen via yvonnegijseman@kivi.nl.       

 

KIVI Europees verkiezingsdebat

Komt Europa duurzamer, innovatiever en sterker uit deze crisis? Deze vraag staat op 12 mei 2014 in Den Haag centraal bij het KIVI Europees verkiezingsdebat waarbij kandidaten van D66, SP, PvdA en CDA met elkaar in gesprek gaan over het belang van wetenschap en innovatie.
 

Lintjes voor KIVI-leden

Ook dit jaar hebben leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, ter gelegenheid van Koningsdag 2014, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Wij feliciteren: ing. W. van der Leegte, prof. dr. ir. L.P. Kouwenhoven, prof. dr. ir. H.H.G. Savenije, prof. ir. A. van Ardenne, prof. dr. ir. R.E.C.M. van der Heijden, prof. dr. ir. J.G. Rots, ir. J. Lasseur en ir. A.V.W. van Ulden.
 

Marijn Ufkes wint Kooy prijs 2014

Ir. Marijn Ufkes heeft met zijn Master of Science thesis ‘Isolator-free Power Amplifiers for Phased Arrays’ de Prof. Johan Kooy Afstudeerprijs 2014 gewonnen. Deze prijs werd op 9 april uitgereikt door ing. Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, tijdens het Kooy symposium bij het Defensie Evenementencentrum in Amsterdam.

Ingenieur van het Jaar veel in het nieuws
Over gebrek aan publiciteit heeft Karianne Lindenhovius, de kersverse Ingenieur van het Jaar, niet te klagen. De visie van de innovatiemanager van Pontes Medical in het UMC Utrecht was zowel op Radio 1 te luisteren als in het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad lezen. 
 
Lindenhovius Ingenieur van het Jaar 2014
Tijdens de Dag van de Ingenieur op 19 maart 2014 is Karianne Lindenhovius van Pontes Medical-UMC Utrecht uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar 2014. De twee andere finalisten, Daan Bruggink en Mozafar Said, liet Karianne achter zich.
Verslag Engineers for Nuclear Security
Op de eerste dag van NSS, 24 maart 2014, organiseerde KIVI een symposium over de techniek achter achter nucleaire veiligheid. De bijeenkomst begon met een videostatement van jongerenorganisatie Push! for disarmament.
Engineers for nuclear security

Tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag organiseert KIVI op 24 maart 2014 een lezingenavond over het verantwoord omgaan met hoogverrijkt materiaal. Vragen die o.a. aan bod komen zijn: ‘Welke expertise leveren ingenieurs om producten van nucleaire toepassingen verantwoord te beheren?’ en ‘Welke detectietechnieken zijn beschikbaar om nucleair materiaal te monitoren?’

 

KIVI-leden met korting naar WK Hockey 2014

In de eerste weken van juni 2014 vindt in Den Haag het Wereldkampioenschap Hockey plaats. Wil jij op 12 of 13 juni 2014ook genieten van tophockey?  KIVI-leden krijgen 10 euro korting op een toegangskaartje voor de halve finales. Wees er snel bij, want op=op. 
 

Early Birds krijgen korting bij FISITA 2014!

De Early Bird inschrijving voor het FISITA 2014 World Automotive Congress is geopend. Het congres vindt van 2 tot en met 6 juni plaats in Maastricht. Een vol technisch programma geeft deelnemers meer inzicht in de recente ontwikkelingen op het gebied van automotive technologie. Schrijf je voor 4 april 2014 in en ontvang als Early Bird korting op de congresprijs. 

Nieuw boekje KIVI moet kloof in energiedebat verkleinen
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs geeft de publicatie ‘De rekening voorbij’ uit. Met het boekje wil de vereniging de maatschappelijke discussie over energie in een breder kader zetten. Want hoeveel energie gebruiken we nu eigenlijk? 
KIVI ondertekent Governance Code

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs heeft samen met veertien andere partijen uit de bouw, infra en installatietechniek de Governance Code ‘Veiligheid in de bouw’ getekend. Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen om de veiligheidscultuur van hun eigen organisatie te verbeteren en een voorbeeld te zijn voor de gehele sector.

"Techniek herovert plek in onze samenleving"

Op 8 januari  2014 werd in Den Haag de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). In zijn toespraak ging KIVI President Martin van Pernis in op het belang van goed technisch onderwijs en de stappen die daarin momenteel gemaakt worden en over de plek die techniek herovert in onze samenleving. Daarnaast sprak hij ook over de veranderingen bij KIVI.

Jaarthema 2014: Stad in de Delta

In 2014 stelt het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs het thema ‘Stad in de delta’ centraal. Zowel Building with Nature als Living with Nature komen bij dit thema aan de orde. Eveneens als de stadstaat als leeromgeving. Hoe zorgen wij als dunbevolkte stadstaat voor een hoogwaardige leefkwaliteit? Dit heeft niet alleen met droge voeten te maken maar ook met hoge bevolkingsdichtheden, sociale ontwikkelingen, energie, hergebruik van materialen en verkeersopstoppingen.

Jelle van Haaster wint wedstrijd Secure Your Future

Jelle van Haaster heeft met zijn idee voor een Social Media Monitor – Operational Data Mining concept de wedstrijd Secure Your Future gewonnen. Deze multimedia wedstrijd is o.a. het initiatief van de KIVI NIRIA Afdeling voor Defensie en Veiligheid.
 

Kwart ingenieurs zoekt andere baan

“26% van de ingenieurs is op zoek naar een andere baan, 21% is op zoek naar een andere werkgever." Dit blijkt onder meer uit het Salarisonderzoek dat het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA, Technisch Weekblad en Berenschot dit najaar hebben uitgevoerd onder bijna 4.000 ingenieurs.

 

Kijk hier voor de presentaties, foto's en video's van het Jaarcongres

De presentaties, foto’s en video’s van het KIVI NIRIA Jaarcongres Sustainable Mobility van 6 november 2013 op de TU/e staan online. Via de congressite is alles terug te lezen/kijken.
 

Allerlaatste kans: nomineer jouw Ingenieur van het Jaar?

Tot 18 december 2013 was de allerlaatste kans op de Ingenieur van het Jaar te nomineren. Vijftig ingenieurs staan nu al op de nominatie voor deze prestigieuze titel. Maar ben jij of ken jij een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt door een sterke persoonlijkheid, ondernemerschap en innoverend vermogen en die daarnaast bewust bezig is met de maatschappelijke impact van zijn of haar werk? Meld hem of haar dan vandaag nog aan voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar!

KIVI NIRIA verzorgt workshop op Techniek Bedrijven Evenement

Techniek Bedrijven Evenement is het carrière-event voor de techniek- en bètastudent. Dit jaar vindt het plaats op 15 november 2013 in het beurs WTC-gebouw in Rotterdam. KIVI NIRIA verzorgt op het event de workshop 'De wereld van een Ander'. Techniek- of bètastudenten kunnen zich tot 31 oktober inschrijven via bovenstaande link. 

Techniek Troonrede onderstreept belang ingenieurs

Op maandag 16 september 2013 werd in Den Haag voor de derde keer de Techniek Troonrede uitgesproken. KIVI NIRIA President Martin van Pernis onderstreept met deze troonrede het belang van techniek voor de Nederlandse samenleving. Lees hier de Techniek Troonrede terug.

Denk mee met KIVI NIRIA over het thema materialen

Techniek kan aan tal van maatschappelijke uitdagingen een belangrijke bijdrage leveren. KIVI NIRIA zet zich in om deze bijdrage zichtbaar te maken en hierover de maatschappelijke dialoog aan te gaan. Dit gebeurt onder andere vanuit het thema ‘materialen’. Om te kijken waar jij als lid behoefte aan hebt binnen dit thema willen wij je vragen de enquête in te vullen. Dit kan tot 17 oktober 2013.  

Meer ingenieurs nodig voor uitvoering energieakkoord

KIVI NIRIA heeft in september 2013 een reactie gestuurd naar de pers en de energiewoordvoerders in de Tweede Kamer waarin het haar waardering uitspreekt over het proces dat de SER in gang heeft gezet door zoveel partijen bij het opstellen van het Energieakkoord te betrekken.

Kom ook naar het Jaarcongres op 6 november!

Op woensdag 6 november vindt in Eindhoven het KIVI NIRIA Jaarcongres Sustainable Mobility plaats. Met o.a. plenaire sprekers als Annemarie Jorritsma en Hans van Duijn belooft het een mooie dag te worden. Benieuwd naar de vele andere sessies en hoe je je kan aanmelden? Klik dan op bovenstaande link. 

FISITA 2014 Call for Papers deadline uitgesteld

De officiële deadline voor het inleveren van een abstract voor het FISITA 2014 World Automotive Congress is op veler verzoek verlengd. Tot maandag 16 september kan je je abstract inleveren. We hebben inmiddels al meer dan 500 abstracts ontvangen. Mis deze kans niet om deel te nemen aan dit grote internationale automotive congres! 

In memoriam Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso 1968 - 2013

Met grote verslagenheid hebben het bestuur en de leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA kennis genomen van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso. Prins Friso behaalde een ingenieurstitel in Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft en was sinds april 1995 een gerespecteerd lid van onze vereniging. Wij herinneren onder meer zijn bijdrage aan het Jaarcongres 2004 dat hij opende en waarbij hij sprak over de innovatiekracht van Nederland. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, prinses Beatrix en de gehele Koninklijke Familie. Wij wensen hen veel kracht toe de komende periode.

Martin van Pernis           Micaela dos Ramos
President                       Directeur

Maastricht in 2014 decor voor Fisita

Het MECC Maastricht vormt van 2 tot 6 juni 2014 het decor voor het tweejaarlijkse FISITA World Automotive Congres waar meer dan 1.500 ingenieurs uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Tijdens FISITA behandelen meer dan 500 sprekers de toekomst van de automobiliteit. FISITA is het internationale platform waar bedrijven en instituten in de automotive industrie samenkomen.

Dos Ramos nieuwe directeur KIVI NIRIA

Drs. Micaela dos Ramos (48) is per 15 juli 2013 benoemd tot directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA. Dos Ramos zal zich bij KIVI NIRIA in eerste instantie gaan richten op het transitieproject KIVI NIRIA 3.0. “Met Micaela halen wij een iemand in huis die KIVI NIRIA verder op de kaart gaat zetten als de beroepsvereniging van ingenieurs en daarnaast ook het belang van techniek voor onze samenleving zal promoten”, aldus Martin van Pernis, President van KIVI NIRIA.

 

Edward Heerema ontvangt erepenning Offshore Techniek

Onlangs is in Delft de erepenning van de KIVI NIRIA Afdeling Offshore Techniek uitgereikt aan Edward Heerema. De jury kent de erepenning voor de periode 2013 - 2017 toe aan Edward Heerema voor zijn totale oeuvre. Hij heeft baanbrekend werk verricht voor de Nederlandse offshore industrie en de internationale offshore industrie als geheel.
 

Debat: Uw zelfrijdende auto staat al klaar!

Het volgende KIVI NIRIA debat Politiek en Techniek staat in het teken van het jaarthema 'Sustainable Mobility’. Op maandag 9 september zullen o.a. Ton Elias van de VVD en Duco Hoogland van de PvdA een bijdrage leveren aan een debat over autonoom vervoer. 
 

Interesse in nieuwe KIVI NIRIA Afdeling RBT (Risicobeheer en Techniek)?

KIVI NIRIA heeft het voornemen om een nieuwe afdeling op te richten op het gebied van Risicobeheer en Techniek. Vele ingenieurs hebben onvrede over hoe er de laatste jaren wordt omgegaan met risico's en het beheersen ervan. Terwijl risico’s binnen bedrijven en organisaties juist toenemen. De huidige, vooral de procedurele, aanpak via regels, verboden, boetes en aansprakelijkheidsstelling heeft daar onvoldoende een antwoord op. Hoe dit tij te keren is geen eenvoudige vraag, maar raakt vrijwel een ieder.
 

Projectleider digitale communicatie gezocht

KIVI NIRIA zoekt per direct tot en met maart 2014 een projectleider digitale communicatie. Samen met de medewerkers communicatie en ict en de nieuwe uitgever geef je vorm aan een nieuw te bouwen digitaal platform en geef je sturing aan de systeembouwers, zowel intern als extern. Het betreft een part-time functie voor max. 24 uur per week.
 

KIVI NIRIA tevreden met Techniekpact

KIVI NIRIA is tevreden met het Techniekpact dat op 13 mei is gepresenteerd en ondertekend. Belangrijke acties uit het Techniekpact zijn structurele aandacht voor techniek in het basisonderwijs en een stevige interactie tussen opleidingen uit de gehele keten en het bedrijfsleven. KIVI NIRIA is verheugd met de geformuleerde actie dat de overheid in het kader van het sociaal leenstelsel gaat kijken of er compensatie mogelijk is voor studenten die voor een techniekmaster kiezen. 
 

Winnaar Offshore Afstudeerprijs 2013 bekend

Chris Keijdener is de winnaar geworden van de KIVI NIRIA afstudeerprijs van de afdeling Offshore Techniek. Keijdener studeerde af aan de TU Delft met het werk ‘Dynamics of a JBF Arctic drilling unit moored in ice’. De afstudeerprijs omvat een cheque van 2.000 euro.

Vacature: KIVI NIRIA directeur gezocht

De nieuwe directeur gaat vorm geven aan ambitieuze verenigingsdoelstellingen voor komend decennium.
Met veel aandacht voor maatschappelijke profilering. Voor inspirerende ingenieur (ing./ir.) en manager. Verdeelt aandacht over vereniging, eigen team van 25 m/v en bevordering technologie.

Engineer your Career tijdens de KIVI NIRIA Carrièredag

De KIVI NIRIA Carrièredag is een nuttige dag voor ingenieurs die aan hun carrière willen werken. Op het programma staan tal van workshops die ingenieurs helpen bij het maken van een stap, of het nu de eerste stap is op weg naar de arbeidsmarkt of een volgende in je loopbaan. Dit jaar zijn wij te gast bij de NS, een grote werkgever voor ingenieurs.

KIVI NIRIA slaat slag om technisch talent

Op 28 maart verzorgde Arno Hermans (KIVI NIRIA) de workshop ‘Samen naar #4op10’ tijdens het congres ‘Slag om Technisch Talent’ van Reed Business Events. Aan de workshop namen ongeveer 30 personen deel die werden geïnformeerd over de resultaten van diverse onderzoeken uit de reeks de Toekomst van de Technische Arbeidsmarkt. Dit leverde vaak verrassende inzichten en vragen op. In de discussie gaven veel panelleden aan dat ze het jammer vinden dat ingenieurs niet meer werkzaam zijn in de techniek. “Het is juist een meerwaarde dat je met een bèta studie in een alpha omgeving kan werken.” aldus Hermans.

Winnaars Ingenieur van het Jaar en de Vernufteling bekend

Tijdens de Dag van de Ingenieur op 20 maart 2013 is Pieter  Kool verkozen tot Ingenieur van Jaar. Winnaar van De Vernufteling is ingenieursbureau Arcadis.

KIVI NIRIA geeft input aan het Nationaal Energieakkoord

Dertig actieve leden hebben op 26 februari samengewerkt in een interactieve workshop om input te leveren voor het Nationaal Energieakkoord van de SER.

Techniekpact van start

In het voorjaar van 2013 moet het in het regeerakkoord genoemde Techniekpact klaar zijn. Het Techniekpact heeft als doel de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA is natuurlijk betrokken bij de totstandkoming van het Techniekpact.

KIVI NIRIA zeer verheugd met scherpere profilering MBO en HBO

KIVI NIRIA is verheugd met het nieuws dat het advies van de verkenningscommissie HBO-techniek, geleid door Martin van Pernis, om het aantal technische opleidingen te reduceren en daarmee de herkenbaarheid te vergroten, door de HBO-raad is overgenomen en reeds door Inholland wordt doorgevoerd. 

Techniek op basisschool: super!

KIVI NIRIA is zeer verheugd met het initiatief van Tanja Jadnanansing (PvdA) en Anne-Wil Lucas (VVD) om techniekonderwijs structureel in te bedden op de basisschool. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg in aanraking komen met techniek. Dit helpt absoluut in het keuzeproces voor vakkenpakketen en opleidingen op latere leeftijd. KIVI NIRIA heeft regelmatig contact met beide politici over techniekonderwijs en techniekpromotie.

Jaarthema 2013: Sustainable mobility
In 2013 stelt KIVI NIRIA het thema 'Sustainable mobility' centraal. Binnen dit thema wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen en logistieke concepten die het energieverbruik van vervoer beïnvloeden. Verder wordt aandacht geschonken aan het materiaalgebruik in het ontwerp van transportmiddelen.

Discussie windenergie doet stof opwaaien

Op 12 november discussieerden vertegenwoordigers van techniek, beleid en maatschappij bij KIVI NIRIA over het belang van windenergie. Eén van de uitkomsten van het debat was dat er nog te veel onduidelijkheden zijn over wat nu wel of niet feiten zijn als het gaat om de juiste kosten-batenanalyse van windenergie in de ruimste zin van het woord.

Reactie KIVI NIRIA op regeerakkoord

KIVI NIRIA is blij met de voortvarendheid waarmee het regeerakkoord tot stand is gekomen. In het akkoord staat o.a. het voorstel om een Techniekpact 2020 af te sluiten. Lees hier de gehele reactie op het regeerakkoord.

Herbeleef het KIVI NIRIA Jaarcongres 2012!

De filmpjes, presentaties en foto's van het KIVI NIRIA Jaarcongres Zorg en Techniek staan online!   

Volg het Jaarcongres live!

Op donderdag 11 oktober vanaf 09.30 uur kan je via deze link de plenaire sessies van het KIVI NIRIA Jaarcongres Zorg en Techniek live volgen.

Techniek Bedrijven Talents - het event voor de bètastudent!

Techniek Bedrijven Talents is hét landelijke carrière-evenement voor de techniek- en bètastudent. Deelnemers volgen een persoonlijk en actief programma met cases, presentaties en/of workshops. KIVI NIRIA verzorgt op het event de workshop ‘Stresshantering’. Schrijf je nu in!

Techniek Troonrede goed ontvangen

De aanwezige politici hebben de door Martin van Pernis, President KIVI NIRIA, uitgesproken Techniek Troonrede goed ontvangen. In deze alternatieve troonrede staat de rol van techniek voor de Nederlandse samenleving centraal.

Ouders zien baanzekerheid in technieksector

Uit het onderzoek dat KIVI NIRIA samen met het Platform Bèta Techniek heeft laten uitvoeren door Bureau Consumenten Onderzoek blijkt dat ouders een positief beeld hebben van de techniek sector. Zij zien hierin grote baanzekerheid, het maatschappelijk nut, een grote diversiteit aan functies en de internationale carrièremogelijkheden. 

Kopie van Ook bij KIVI NIRIA discussie over windenergie

In de media loopt momenteel een discussie over windmolens. Geluidsoverlast en de gezondheidseffecten hiervan worden onder de loep genomen. Ook bij KIVI NIRIA is windenergie al enige tijd een hot item. Zo organiseren wij in november een Technisch Parlement over dit onderwerp. Voor het zover is, is er op de KIVI NIRIA LinkedIngroep alvast een discussie gestart. Discussieer mee over dit onderwerp!

Technische Kieswijzer online

Met de verkiezingen voor de deur stikt het weer van de kieswijzers. Maar bent u als ingenieur nu echt benieuwd naar de standpunten van de politieke partijen als het gaat om techniek? Dan moet u een kijkje nemen op de site van de Technische Kieswijzer. Op deze site ziet u ook meteen welke ingenieurs zich verkiesbaar gesteld hebben.  

Programma Jaarcongres Zorg en Techniek online

Op donderdag 11 oktober staat op de Universiteit Twente het KIVI NIRA Jaarcongres Zorg en Techniek op het programma. Altijd al meer willen weten over hoe techniek de zorg kan verbeteren? Kom dan ook naar een van de vele workshops of rondleidingen.

Ook bij KIVI NIRIA discussie over windenergie

In de media loopt momenteel een discussie over windmolens. Geluidsoverlast en de gezondheidseffecten hiervan worden onder de loep genomen. Ook bij KIVI NIRIA is windenergie al enige tijd een hot item. Zo organiseren wij in november een Technisch Parlement over dit onderwerp. Voor het zover is, is er op de KIVI NIRIA LinkedIngroep alvast een discussie gestart. Discussieer mee over dit onderwerp!

Ingenieurs blikken terug op Olympische Spelen

De Olympische Spelen 2012 zijn bijna afgelopen. Een mooi moment om terug te gaan kijken. De KIVI NIRIA afdelingen Sports Engineering en Students Eindhoven organiseren op woensdag 12 september in Eindhoven een lezing waarbij de Olympische ingenieurs terugblikken. Welke rol speelt techniek in hun sport? En hoe kijk je als ingenieur naar de sport in al haar facetten?

Update factsheets kernenergie

Leden van KIVI NIRIA hebben eerder het initiatief genomen om een aantal feiten over kernenergie op een rijtje te zetten. De factsheets hebben al veel reacties opgewekt en zijn recentelijk geüpdatet. Graag horen wij de mening van leden over deze sheets.

Minister Hillen reikt hoofdprijs 'Defensie 2050' uit

Bekijk hier een korte clip over de uitreiking van de hoofdprijs Defensie 2050 door minister Hillen gevolgd door een interview met de prijswinnaars. Auteurs uit heel Nederland waren uitgenodigd om een essay te schrijven over defensietechnologie in de verre toekomst. 

Technisch Parlement over windenergie

Op 12 november organiseert KIVI NIRIA de eerste editie van het Technisch Parlement. We zijn nog op zoek naar mensen die het oneens zijn met de stelling ‘Het collectieve belang van windenergie overstijgt het individuele belang’ zijn. Dit kan zowel vanuit maatschappelijk, beleidsmatig als technisch oogpunt zijn. Klik hier voor meer info.

Meer ingenieurs op kandidatenlijst politieke partijen

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA heeft met een brief  de politieke partijen opgeroepen meer ingenieurs op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van hun politieke partij op te nemen. Dit omdat ingenieurs met hun kennis zorgen voor een verrijking van het politieke debat. Daarnaast heeft KIVI NIRIA de politieke partijen een brief gestuurd over het verkiezingsprogramma. Hierin werd het belang van goed hoger onderwijs en de maakindustrie nogmaals benadrukt.

Berends in de race voor ‘Young Professional of the Year 2012’

KIVI NIRIA Hoofdbestuurslid Edwin Berends is in de race voor de prijs 'Young Professional of the Year 2012'. Berends werkt bij DSM als Manager Innovation Program Office en bedenkt samen met anderen innovatieve oplossingen voor een duurzamere wereld. Eén van die ideeen is om op een schone manier van landbouwafval biobrandstof te maken. Tot dinsdag 5 juni kun je je stem op hem uitbrengen.

Lintjes voor KIVI NIRIA-leden

Graag willen wij de volgende leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA van harte feliciteren met hun Koninklijke onderscheiding, die zijn uitgereikt ter gelegenheid van Koninginnedag: ir. H.C. Geljon, prof.dr.ir. P. Kruit, ir. E.M. Storm, ir. H.M. Visser en ir. J.W. van Zanten.

KIVI NIRIA Carrièredag: Engineer your Career!

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA wil alle ingenieurs ondersteunen in hun beroepsuitoefening, dus jou ook! Ben je in between jobs? Of op zoek naar beter passend werk? Natuurlijk helpen wij jou daar graag bij. Daarom organiseert KIVI NIRIA op donderdag 24 mei van 10.00 tot 16.30 uur de jaarlijkse Carrièredag. Voor meer informatie zie de link bovenaan of mail naar kirstenjongman@kiviniria.nl.

Sponsoring deelnemers ‘Roparun’

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA toont in het kader van het jaarthema ‘Zorg en Techniek’ haar maatschappelijke betrokkenheid bij de ‘Roparun’. Tijdens deze meerdaagse wedstrijd tussen Parijs en Rotterdam zamelen teams geld in voor kankerpatiënten. Ben je KIVI NIRIA-lid en loop je mee? Dan kun je € 50,- aan sponsorinkomsten bijschrijven. Stuur een mail naar arnohermans@kiviniria.nl en vermeld je lidmaatschaps- team- en rekeningnummer van jouw team.

TU Delft wereldnieuws

Wetenschappers van het Kavli instituut van de TU Delft en de Stichting FOM zijn er voor het eerst in geslaagd een Majorana-deeltje te detecteren.

KIVI NIRIA blij met amendement voor extra jaar studiebeurs

KIVI NIRIA is blij met amendement dat Carola Schouten van de ChristenUnie op 5 april heeft ingediend. In dit amendement vraagt zij om studenten die een techniekmaster doen wel een jaar studiebeurs toe te kennen.

KIVI NIRIA workshop ‘Carrière maken begint bij jezelf’

Door de dagelijkse hectiek wordt vaak te weinig tijd besteed aan het vormgeven van de carrière terwijl dit in het kader van 'employability' wel belangrijk is. In deze intensieve workshop ga je op zoek naar jouw persoonlijke talenten en vaardigheden. Dinsdag 8 mei: Amersfoort, dinsdag 26 juni: Eindhoven, dinsdag 18 september: Den Haag, dinsdag 20 november: Amersfoort.