Zoeken:
Archief Nieuws
Marijn Ufkes wint Kooy prijs 2014

Ir. Marijn Ufkes heeft met zijn Master of Science thesis ‘Isolator-free Power Amplifiers for Phased Arrays’ de Prof. Johan Kooy Afstudeerprijs 2014 gewonnen. Deze prijs werd op 9 april uitgereikt door ing. Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, tijdens het Kooy symposium bij het Defensie Evenementencentrum in Amsterdam.

Ingenieur van het Jaar veel in het nieuws
Over gebrek aan publiciteit heeft Karianne Lindenhovius, de kersverse Ingenieur van het Jaar, niet te klagen. De visie van de innovatiemanager van Pontes Medical in het UMC Utrecht was zowel op Radio 1 te luisteren als in het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad lezen. 
 
Lindenhovius Ingenieur van het Jaar 2014
Tijdens de Dag van de Ingenieur op 19 maart 2014 is Karianne Lindenhovius van Pontes Medical-UMC Utrecht uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar 2014. De twee andere finalisten, Daan Bruggink en Mozafar Said, liet Karianne achter zich.
Verslag Engineers for Nuclear Security
Op de eerste dag van NSS, 24 maart 2014, organiseerde KIVI een symposium over de techniek achter achter nucleaire veiligheid. De bijeenkomst begon met een videostatement van jongerenorganisatie Push! for disarmament.
Engineers for nuclear security

Tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag organiseert KIVI op 24 maart 2014 een lezingenavond over het verantwoord omgaan met hoogverrijkt materiaal. Vragen die o.a. aan bod komen zijn: ‘Welke expertise leveren ingenieurs om producten van nucleaire toepassingen verantwoord te beheren?’ en ‘Welke detectietechnieken zijn beschikbaar om nucleair materiaal te monitoren?’

 

KIVI-leden met korting naar WK Hockey 2014

In de eerste weken van juni 2014 vindt in Den Haag het Wereldkampioenschap Hockey plaats. Wil jij op 12 of 13 juni 2014ook genieten van tophockey?  KIVI-leden krijgen 10 euro korting op een toegangskaartje voor de halve finales. Wees er snel bij, want op=op. 
 

Early Birds krijgen korting bij FISITA 2014!

De Early Bird inschrijving voor het FISITA 2014 World Automotive Congress is geopend. Het congres vindt van 2 tot en met 6 juni plaats in Maastricht. Een vol technisch programma geeft deelnemers meer inzicht in de recente ontwikkelingen op het gebied van automotive technologie. Schrijf je voor 4 april 2014 in en ontvang als Early Bird korting op de congresprijs. 

Nieuw boekje KIVI moet kloof in energiedebat verkleinen
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs geeft de publicatie ‘De rekening voorbij’ uit. Met het boekje wil de vereniging de maatschappelijke discussie over energie in een breder kader zetten. Want hoeveel energie gebruiken we nu eigenlijk? 
KIVI ondertekent Governance Code

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs heeft samen met veertien andere partijen uit de bouw, infra en installatietechniek de Governance Code ‘Veiligheid in de bouw’ getekend. Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen om de veiligheidscultuur van hun eigen organisatie te verbeteren en een voorbeeld te zijn voor de gehele sector.

"Techniek herovert plek in onze samenleving"

Op 8 januari  2014 werd in Den Haag de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). In zijn toespraak ging KIVI President Martin van Pernis in op het belang van goed technisch onderwijs en de stappen die daarin momenteel gemaakt worden en over de plek die techniek herovert in onze samenleving. Daarnaast sprak hij ook over de veranderingen bij KIVI.

Jaarthema 2014: Stad in de Delta

In 2014 stelt het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs het thema ‘Stad in de delta’ centraal. Zowel Building with Nature als Living with Nature komen bij dit thema aan de orde. Eveneens als de stadstaat als leeromgeving. Hoe zorgen wij als dunbevolkte stadstaat voor een hoogwaardige leefkwaliteit? Dit heeft niet alleen met droge voeten te maken maar ook met hoge bevolkingsdichtheden, sociale ontwikkelingen, energie, hergebruik van materialen en verkeersopstoppingen.

Jelle van Haaster wint wedstrijd Secure Your Future

Jelle van Haaster heeft met zijn idee voor een Social Media Monitor – Operational Data Mining concept de wedstrijd Secure Your Future gewonnen. Deze multimedia wedstrijd is o.a. het initiatief van de KIVI NIRIA Afdeling voor Defensie en Veiligheid.
 

Kwart ingenieurs zoekt andere baan

“26% van de ingenieurs is op zoek naar een andere baan, 21% is op zoek naar een andere werkgever." Dit blijkt onder meer uit het Salarisonderzoek dat het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA, Technisch Weekblad en Berenschot dit najaar hebben uitgevoerd onder bijna 4.000 ingenieurs.

 

Kijk hier voor de presentaties, foto's en video's van het Jaarcongres

De presentaties, foto’s en video’s van het KIVI NIRIA Jaarcongres Sustainable Mobility van 6 november 2013 op de TU/e staan online. Via de congressite is alles terug te lezen/kijken.
 

Allerlaatste kans: nomineer jouw Ingenieur van het Jaar?

Tot 18 december 2013 was de allerlaatste kans op de Ingenieur van het Jaar te nomineren. Vijftig ingenieurs staan nu al op de nominatie voor deze prestigieuze titel. Maar ben jij of ken jij een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt door een sterke persoonlijkheid, ondernemerschap en innoverend vermogen en die daarnaast bewust bezig is met de maatschappelijke impact van zijn of haar werk? Meld hem of haar dan vandaag nog aan voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar!

KIVI NIRIA verzorgt workshop op Techniek Bedrijven Evenement

Techniek Bedrijven Evenement is het carrière-event voor de techniek- en bètastudent. Dit jaar vindt het plaats op 15 november 2013 in het beurs WTC-gebouw in Rotterdam. KIVI NIRIA verzorgt op het event de workshop 'De wereld van een Ander'. Techniek- of bètastudenten kunnen zich tot 31 oktober inschrijven via bovenstaande link. 

Techniek Troonrede onderstreept belang ingenieurs

Op maandag 16 september 2013 werd in Den Haag voor de derde keer de Techniek Troonrede uitgesproken. KIVI NIRIA President Martin van Pernis onderstreept met deze troonrede het belang van techniek voor de Nederlandse samenleving. Lees hier de Techniek Troonrede terug.

Denk mee met KIVI NIRIA over het thema materialen

Techniek kan aan tal van maatschappelijke uitdagingen een belangrijke bijdrage leveren. KIVI NIRIA zet zich in om deze bijdrage zichtbaar te maken en hierover de maatschappelijke dialoog aan te gaan. Dit gebeurt onder andere vanuit het thema ‘materialen’. Om te kijken waar jij als lid behoefte aan hebt binnen dit thema willen wij je vragen de enquête in te vullen. Dit kan tot 17 oktober 2013.  

Meer ingenieurs nodig voor uitvoering energieakkoord

KIVI NIRIA heeft in september 2013 een reactie gestuurd naar de pers en de energiewoordvoerders in de Tweede Kamer waarin het haar waardering uitspreekt over het proces dat de SER in gang heeft gezet door zoveel partijen bij het opstellen van het Energieakkoord te betrekken.

Kom ook naar het Jaarcongres op 6 november!

Op woensdag 6 november vindt in Eindhoven het KIVI NIRIA Jaarcongres Sustainable Mobility plaats. Met o.a. plenaire sprekers als Annemarie Jorritsma en Hans van Duijn belooft het een mooie dag te worden. Benieuwd naar de vele andere sessies en hoe je je kan aanmelden? Klik dan op bovenstaande link. 

FISITA 2014 Call for Papers deadline uitgesteld

De officiële deadline voor het inleveren van een abstract voor het FISITA 2014 World Automotive Congress is op veler verzoek verlengd. Tot maandag 16 september kan je je abstract inleveren. We hebben inmiddels al meer dan 500 abstracts ontvangen. Mis deze kans niet om deel te nemen aan dit grote internationale automotive congres! 

In memoriam Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso 1968 - 2013

Met grote verslagenheid hebben het bestuur en de leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA kennis genomen van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso. Prins Friso behaalde een ingenieurstitel in Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft en was sinds april 1995 een gerespecteerd lid van onze vereniging. Wij herinneren onder meer zijn bijdrage aan het Jaarcongres 2004 dat hij opende en waarbij hij sprak over de innovatiekracht van Nederland. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, prinses Beatrix en de gehele Koninklijke Familie. Wij wensen hen veel kracht toe de komende periode.

Martin van Pernis           Micaela dos Ramos
President                       Directeur

Maastricht in 2014 decor voor Fisita

Het MECC Maastricht vormt van 2 tot 6 juni 2014 het decor voor het tweejaarlijkse FISITA World Automotive Congres waar meer dan 1.500 ingenieurs uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Tijdens FISITA behandelen meer dan 500 sprekers de toekomst van de automobiliteit. FISITA is het internationale platform waar bedrijven en instituten in de automotive industrie samenkomen.

Dos Ramos nieuwe directeur KIVI NIRIA

Drs. Micaela dos Ramos (48) is per 15 juli 2013 benoemd tot directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA. Dos Ramos zal zich bij KIVI NIRIA in eerste instantie gaan richten op het transitieproject KIVI NIRIA 3.0. “Met Micaela halen wij een iemand in huis die KIVI NIRIA verder op de kaart gaat zetten als de beroepsvereniging van ingenieurs en daarnaast ook het belang van techniek voor onze samenleving zal promoten”, aldus Martin van Pernis, President van KIVI NIRIA.

 

Edward Heerema ontvangt erepenning Offshore Techniek

Onlangs is in Delft de erepenning van de KIVI NIRIA Afdeling Offshore Techniek uitgereikt aan Edward Heerema. De jury kent de erepenning voor de periode 2013 - 2017 toe aan Edward Heerema voor zijn totale oeuvre. Hij heeft baanbrekend werk verricht voor de Nederlandse offshore industrie en de internationale offshore industrie als geheel.
 

Debat: Uw zelfrijdende auto staat al klaar!

Het volgende KIVI NIRIA debat Politiek en Techniek staat in het teken van het jaarthema 'Sustainable Mobility’. Op maandag 9 september zullen o.a. Ton Elias van de VVD en Duco Hoogland van de PvdA een bijdrage leveren aan een debat over autonoom vervoer. 
 

Interesse in nieuwe KIVI NIRIA Afdeling RBT (Risicobeheer en Techniek)?

KIVI NIRIA heeft het voornemen om een nieuwe afdeling op te richten op het gebied van Risicobeheer en Techniek. Vele ingenieurs hebben onvrede over hoe er de laatste jaren wordt omgegaan met risico's en het beheersen ervan. Terwijl risico’s binnen bedrijven en organisaties juist toenemen. De huidige, vooral de procedurele, aanpak via regels, verboden, boetes en aansprakelijkheidsstelling heeft daar onvoldoende een antwoord op. Hoe dit tij te keren is geen eenvoudige vraag, maar raakt vrijwel een ieder.
 

Projectleider digitale communicatie gezocht

KIVI NIRIA zoekt per direct tot en met maart 2014 een projectleider digitale communicatie. Samen met de medewerkers communicatie en ict en de nieuwe uitgever geef je vorm aan een nieuw te bouwen digitaal platform en geef je sturing aan de systeembouwers, zowel intern als extern. Het betreft een part-time functie voor max. 24 uur per week.
 

KIVI NIRIA tevreden met Techniekpact

KIVI NIRIA is tevreden met het Techniekpact dat op 13 mei is gepresenteerd en ondertekend. Belangrijke acties uit het Techniekpact zijn structurele aandacht voor techniek in het basisonderwijs en een stevige interactie tussen opleidingen uit de gehele keten en het bedrijfsleven. KIVI NIRIA is verheugd met de geformuleerde actie dat de overheid in het kader van het sociaal leenstelsel gaat kijken of er compensatie mogelijk is voor studenten die voor een techniekmaster kiezen. 
 

Winnaar Offshore Afstudeerprijs 2013 bekend

Chris Keijdener is de winnaar geworden van de KIVI NIRIA afstudeerprijs van de afdeling Offshore Techniek. Keijdener studeerde af aan de TU Delft met het werk ‘Dynamics of a JBF Arctic drilling unit moored in ice’. De afstudeerprijs omvat een cheque van 2.000 euro.

Vacature: KIVI NIRIA directeur gezocht

De nieuwe directeur gaat vorm geven aan ambitieuze verenigingsdoelstellingen voor komend decennium.
Met veel aandacht voor maatschappelijke profilering. Voor inspirerende ingenieur (ing./ir.) en manager. Verdeelt aandacht over vereniging, eigen team van 25 m/v en bevordering technologie.

Engineer your Career tijdens de KIVI NIRIA Carrièredag

De KIVI NIRIA Carrièredag is een nuttige dag voor ingenieurs die aan hun carrière willen werken. Op het programma staan tal van workshops die ingenieurs helpen bij het maken van een stap, of het nu de eerste stap is op weg naar de arbeidsmarkt of een volgende in je loopbaan. Dit jaar zijn wij te gast bij de NS, een grote werkgever voor ingenieurs.

KIVI NIRIA slaat slag om technisch talent

Op 28 maart verzorgde Arno Hermans (KIVI NIRIA) de workshop ‘Samen naar #4op10’ tijdens het congres ‘Slag om Technisch Talent’ van Reed Business Events. Aan de workshop namen ongeveer 30 personen deel die werden geïnformeerd over de resultaten van diverse onderzoeken uit de reeks de Toekomst van de Technische Arbeidsmarkt. Dit leverde vaak verrassende inzichten en vragen op. In de discussie gaven veel panelleden aan dat ze het jammer vinden dat ingenieurs niet meer werkzaam zijn in de techniek. “Het is juist een meerwaarde dat je met een bèta studie in een alpha omgeving kan werken.” aldus Hermans.

Winnaars Ingenieur van het Jaar en de Vernufteling bekend

Tijdens de Dag van de Ingenieur op 20 maart 2013 is Pieter  Kool verkozen tot Ingenieur van Jaar. Winnaar van De Vernufteling is ingenieursbureau Arcadis.

KIVI NIRIA geeft input aan het Nationaal Energieakkoord

Dertig actieve leden hebben op 26 februari samengewerkt in een interactieve workshop om input te leveren voor het Nationaal Energieakkoord van de SER.

Techniekpact van start

In het voorjaar van 2013 moet het in het regeerakkoord genoemde Techniekpact klaar zijn. Het Techniekpact heeft als doel de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA is natuurlijk betrokken bij de totstandkoming van het Techniekpact.

KIVI NIRIA zeer verheugd met scherpere profilering MBO en HBO

KIVI NIRIA is verheugd met het nieuws dat het advies van de verkenningscommissie HBO-techniek, geleid door Martin van Pernis, om het aantal technische opleidingen te reduceren en daarmee de herkenbaarheid te vergroten, door de HBO-raad is overgenomen en reeds door Inholland wordt doorgevoerd. 

Techniek op basisschool: super!

KIVI NIRIA is zeer verheugd met het initiatief van Tanja Jadnanansing (PvdA) en Anne-Wil Lucas (VVD) om techniekonderwijs structureel in te bedden op de basisschool. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg in aanraking komen met techniek. Dit helpt absoluut in het keuzeproces voor vakkenpakketen en opleidingen op latere leeftijd. KIVI NIRIA heeft regelmatig contact met beide politici over techniekonderwijs en techniekpromotie.

Jaarthema 2013: Sustainable mobility
In 2013 stelt KIVI NIRIA het thema 'Sustainable mobility' centraal. Binnen dit thema wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen en logistieke concepten die het energieverbruik van vervoer beïnvloeden. Verder wordt aandacht geschonken aan het materiaalgebruik in het ontwerp van transportmiddelen.

Discussie windenergie doet stof opwaaien

Op 12 november discussieerden vertegenwoordigers van techniek, beleid en maatschappij bij KIVI NIRIA over het belang van windenergie. Eén van de uitkomsten van het debat was dat er nog te veel onduidelijkheden zijn over wat nu wel of niet feiten zijn als het gaat om de juiste kosten-batenanalyse van windenergie in de ruimste zin van het woord.

Reactie KIVI NIRIA op regeerakkoord

KIVI NIRIA is blij met de voortvarendheid waarmee het regeerakkoord tot stand is gekomen. In het akkoord staat o.a. het voorstel om een Techniekpact 2020 af te sluiten. Lees hier de gehele reactie op het regeerakkoord.

Herbeleef het KIVI NIRIA Jaarcongres 2012!

De filmpjes, presentaties en foto's van het KIVI NIRIA Jaarcongres Zorg en Techniek staan online!   

Volg het Jaarcongres live!

Op donderdag 11 oktober vanaf 09.30 uur kan je via deze link de plenaire sessies van het KIVI NIRIA Jaarcongres Zorg en Techniek live volgen.

Techniek Bedrijven Talents - het event voor de bètastudent!

Techniek Bedrijven Talents is hét landelijke carrière-evenement voor de techniek- en bètastudent. Deelnemers volgen een persoonlijk en actief programma met cases, presentaties en/of workshops. KIVI NIRIA verzorgt op het event de workshop ‘Stresshantering’. Schrijf je nu in!

Techniek Troonrede goed ontvangen

De aanwezige politici hebben de door Martin van Pernis, President KIVI NIRIA, uitgesproken Techniek Troonrede goed ontvangen. In deze alternatieve troonrede staat de rol van techniek voor de Nederlandse samenleving centraal.

Ouders zien baanzekerheid in technieksector

Uit het onderzoek dat KIVI NIRIA samen met het Platform Bèta Techniek heeft laten uitvoeren door Bureau Consumenten Onderzoek blijkt dat ouders een positief beeld hebben van de techniek sector. Zij zien hierin grote baanzekerheid, het maatschappelijk nut, een grote diversiteit aan functies en de internationale carrièremogelijkheden. 

Kopie van Ook bij KIVI NIRIA discussie over windenergie

In de media loopt momenteel een discussie over windmolens. Geluidsoverlast en de gezondheidseffecten hiervan worden onder de loep genomen. Ook bij KIVI NIRIA is windenergie al enige tijd een hot item. Zo organiseren wij in november een Technisch Parlement over dit onderwerp. Voor het zover is, is er op de KIVI NIRIA LinkedIngroep alvast een discussie gestart. Discussieer mee over dit onderwerp!

Technische Kieswijzer online

Met de verkiezingen voor de deur stikt het weer van de kieswijzers. Maar bent u als ingenieur nu echt benieuwd naar de standpunten van de politieke partijen als het gaat om techniek? Dan moet u een kijkje nemen op de site van de Technische Kieswijzer. Op deze site ziet u ook meteen welke ingenieurs zich verkiesbaar gesteld hebben.  

Programma Jaarcongres Zorg en Techniek online

Op donderdag 11 oktober staat op de Universiteit Twente het KIVI NIRA Jaarcongres Zorg en Techniek op het programma. Altijd al meer willen weten over hoe techniek de zorg kan verbeteren? Kom dan ook naar een van de vele workshops of rondleidingen.

Ook bij KIVI NIRIA discussie over windenergie

In de media loopt momenteel een discussie over windmolens. Geluidsoverlast en de gezondheidseffecten hiervan worden onder de loep genomen. Ook bij KIVI NIRIA is windenergie al enige tijd een hot item. Zo organiseren wij in november een Technisch Parlement over dit onderwerp. Voor het zover is, is er op de KIVI NIRIA LinkedIngroep alvast een discussie gestart. Discussieer mee over dit onderwerp!

Ingenieurs blikken terug op Olympische Spelen

De Olympische Spelen 2012 zijn bijna afgelopen. Een mooi moment om terug te gaan kijken. De KIVI NIRIA afdelingen Sports Engineering en Students Eindhoven organiseren op woensdag 12 september in Eindhoven een lezing waarbij de Olympische ingenieurs terugblikken. Welke rol speelt techniek in hun sport? En hoe kijk je als ingenieur naar de sport in al haar facetten?

Update factsheets kernenergie

Leden van KIVI NIRIA hebben eerder het initiatief genomen om een aantal feiten over kernenergie op een rijtje te zetten. De factsheets hebben al veel reacties opgewekt en zijn recentelijk geüpdatet. Graag horen wij de mening van leden over deze sheets.

Minister Hillen reikt hoofdprijs 'Defensie 2050' uit

Bekijk hier een korte clip over de uitreiking van de hoofdprijs Defensie 2050 door minister Hillen gevolgd door een interview met de prijswinnaars. Auteurs uit heel Nederland waren uitgenodigd om een essay te schrijven over defensietechnologie in de verre toekomst. 

Technisch Parlement over windenergie

Op 12 november organiseert KIVI NIRIA de eerste editie van het Technisch Parlement. We zijn nog op zoek naar mensen die het oneens zijn met de stelling ‘Het collectieve belang van windenergie overstijgt het individuele belang’ zijn. Dit kan zowel vanuit maatschappelijk, beleidsmatig als technisch oogpunt zijn. Klik hier voor meer info.

Meer ingenieurs op kandidatenlijst politieke partijen

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA heeft met een brief  de politieke partijen opgeroepen meer ingenieurs op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van hun politieke partij op te nemen. Dit omdat ingenieurs met hun kennis zorgen voor een verrijking van het politieke debat. Daarnaast heeft KIVI NIRIA de politieke partijen een brief gestuurd over het verkiezingsprogramma. Hierin werd het belang van goed hoger onderwijs en de maakindustrie nogmaals benadrukt.

Berends in de race voor ‘Young Professional of the Year 2012’

KIVI NIRIA Hoofdbestuurslid Edwin Berends is in de race voor de prijs 'Young Professional of the Year 2012'. Berends werkt bij DSM als Manager Innovation Program Office en bedenkt samen met anderen innovatieve oplossingen voor een duurzamere wereld. Eén van die ideeen is om op een schone manier van landbouwafval biobrandstof te maken. Tot dinsdag 5 juni kun je je stem op hem uitbrengen.

Lintjes voor KIVI NIRIA-leden

Graag willen wij de volgende leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA van harte feliciteren met hun Koninklijke onderscheiding, die zijn uitgereikt ter gelegenheid van Koninginnedag: ir. H.C. Geljon, prof.dr.ir. P. Kruit, ir. E.M. Storm, ir. H.M. Visser en ir. J.W. van Zanten.

KIVI NIRIA Carrièredag: Engineer your Career!

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA wil alle ingenieurs ondersteunen in hun beroepsuitoefening, dus jou ook! Ben je in between jobs? Of op zoek naar beter passend werk? Natuurlijk helpen wij jou daar graag bij. Daarom organiseert KIVI NIRIA op donderdag 24 mei van 10.00 tot 16.30 uur de jaarlijkse Carrièredag. Voor meer informatie zie de link bovenaan of mail naar kirstenjongman@kiviniria.nl.

Sponsoring deelnemers ‘Roparun’

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA toont in het kader van het jaarthema ‘Zorg en Techniek’ haar maatschappelijke betrokkenheid bij de ‘Roparun’. Tijdens deze meerdaagse wedstrijd tussen Parijs en Rotterdam zamelen teams geld in voor kankerpatiënten. Ben je KIVI NIRIA-lid en loop je mee? Dan kun je € 50,- aan sponsorinkomsten bijschrijven. Stuur een mail naar arnohermans@kiviniria.nl en vermeld je lidmaatschaps- team- en rekeningnummer van jouw team.

TU Delft wereldnieuws

Wetenschappers van het Kavli instituut van de TU Delft en de Stichting FOM zijn er voor het eerst in geslaagd een Majorana-deeltje te detecteren.

KIVI NIRIA blij met amendement voor extra jaar studiebeurs

KIVI NIRIA is blij met amendement dat Carola Schouten van de ChristenUnie op 5 april heeft ingediend. In dit amendement vraagt zij om studenten die een techniekmaster doen wel een jaar studiebeurs toe te kennen.

KIVI NIRIA workshop ‘Carrière maken begint bij jezelf’

Door de dagelijkse hectiek wordt vaak te weinig tijd besteed aan het vormgeven van de carrière terwijl dit in het kader van 'employability' wel belangrijk is. In deze intensieve workshop ga je op zoek naar jouw persoonlijke talenten en vaardigheden. Dinsdag 8 mei: Amersfoort, dinsdag 26 juni: Eindhoven, dinsdag 18 september: Den Haag, dinsdag 20 november: Amersfoort.

Hoofdbestuurslid genomineerd voor Young Professional of the Year Award

KIVI NIRIA Hoofdbestuurslid Edwin Berends is genomineerd voor de Young Professional of the Year Award 2012. Deze prijs is een initiatief van ICA en wordt samen met NUzakelijk georganiseerd. Alle bedrijfsjongerenverenigingen die aangesloten zijn bij ICA kunnen meedoen aan deze verkiezing. Berends is werkzaam bij DSM. 

Ondernemersdag 2012 afgelast

Helaas hebben wij de KIVI NIRIA Ondernemersdag van 12 april moeten aflasten. Wij gaan proberen in het najaar een nieuwe Ondernemersdag op te starten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kirsten Jongman via kirstenjongman@kiviniria.nl

Van Bijsterveldt bij Industriepoort

Tijdens Industriepoort vandaag van 17.00 tot 20.00 uur zal minister Marja van Bijsterveldt (OCW) haar visie geven op het onderwijs en de samenwerking met het bedrijfsleven. Wat betekent het onderwijsbeleid van dit kabinet voor de industrie? Welke gevolgen heeft dit voor ondernemers? Wat zijn de effecten voor de kenniseconomie? En hoe zal zij met name omgaan met de bètatechniekopgave?

Studenten Delft laten weer van zich horen

Studenten in Delft lieten vrijdag 16 maart weer van zich horen. Zij protesteerden tegen het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase, door met een potje Jenga de fundamenten uit de kennisindustrie te trekken. KIVI NIRIA hield tijdens deze bijeenkomst een toespraak. Bekijk hier ook het filmpje op het YouTube kanaal KIVI NIRIA TV.

Techniekstudies belangrijker dan ooit

Het wetsvoorstel van OCW om de studiebeurs in de masterfase af te schaffen benadeelt techniekstudenten meer dan andere studenten. Op woensdag 8 februari werd er in het Financieele Dagblad een ingezonden brief vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA over dit onderwerp geplaatst. Op maandag 13 februari heeft KIVI NIRIA de politiek persoonlijk, en via een gemeenschappelijke brief van o.a. FME-CWM, ISO, 3TU. Federatie en Uneto-VNI, verzocht om voor techniekstudenten een uitzondering te maken.

Techniekstudies dreigen minder aantrekkelijk te worden

Gezien de tekorten aan ingenieurs op de arbeidsmarkt, zouden veel meer scholieren voor een techniekopleiding moeten kiezen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) wil daarnaast dat scholieren beter naar het arbeidsmarktperspectief van opleidingen kijken voordat ze kiezen voor een bepaalde studie. Zijn plan om de studiebeurs voor studenten in de masterfase af te schaffen zorgt echter voor een averechts effect. Klik hier voor een reactie vanuit KIVI NIRIA op de plannen die op 8 februari werd gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

'Het Careerevent': 3 en 4 februari

Wil je je oriënteren op een nieuwe baan in de techniekbranche? Kom dan naar ‘Het Careerevent’ in de Jaarbeurs, Utrecht. Je kunt gebruik maken van gericht cv-advies en persoonlijke coaching, onder meer aangeboden door professionals van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA. Daarnaast kun je gratis allerlei workshops en trainingen volgen. Bijvoorbeeld de KIVI NIRIA workshop ‘Techniekstudie achter de rug, en nu’?

KIVI NIRIA debat Politiek en Techniek: 'Maakt techniek de zorg duurder'?

In aansluiting op het KIVI NIRIA-jaarthema ‘Zorg en Techniek’ gaat het debat op 5 maart over een veelbesproken onderwerp: ‘de efficiëncyslag binnen de zorg’. Techniek kan hieraan immers op veel manieren een bijdrage leveren. Ben jij ook deskundig op het gebied van ‘Zorg en Techniek’?
Meld je dan snel aan.
 

KIVI NIRIA Sports Engineering bij BNR Nieuwsradio

Op zaterdag 21 januari zal het radioprogramma BNR Denktank tussen 11:00 uur en 11:30 uur in het teken staan van het stadion van de toekomst. Voormalig meerkampster Karin Warners-Ruckstuhl is samen met Jaap Wiedenhoff (directeur Arup Nederland) te gast in de studio. Aanleiding voor dit gesprek is de activiteit die de afdeling Sports Engineering afgelopen donderdag organiseerde; ‘Het ontwerpen van stadions is topsport’. De afdeling was te gast bij Arup waar de topsport en de ingenieur elkaar ontmoette. Klik hier op live te luisteren.  
 

Techniekstudie moet hip worden

Op 16 januari plaatste Het Financieele Dagblad een artikel naar aanleiding van een door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA ingezonden brief. Belangrijkste streven is onder meer de ambitie van de verkenningscommissie hbo-techniek, die onder leiding stond van KIVI NIRIA President Martin van Pernis, om ervoor te zorgen dat meer hbo-studenten een technisch beroepsprofiel kiezen. Momenteel is dit bij slechts 1,7 op de tien studenten in het hoger beroeps onderwijs het geval; in 2025 moet dat naar vier op de tien studenten.
 

Levendig debat Politiek & Techniek over techniek in de zorg

Maakt techniek de zorg duurder? Dat was de vraag die op maandag 5 maart centraal stond tijdens het debat Politiek & Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA. Vanuit de politiek, het bedrijfsleven, de zorg, de overheid en verschillende kennisinstituten discussieerden zo’n tachtig deelnemers mee over de rol van techniek in de zorg.

KIVI NIRIA Nieuwjaarsreceptie 2012

Op 12 januari organiseerde het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. In zijn speech benadrukte President Martin van Pernis onder meer dat KIVI NIRIA het belang van goed technisch onderwijs onder de aandacht zal blijven brengen. “Technologische voorsprong behouden en uitbouwen. Het is eenvoudig gezegd. Maar daar is veel voor nodig.”

KIVI NIRIA President benadrukt het belang van goed technisch onderwijs

Op 12 januari organiseerde het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. In zijn speech benadrukte President Martin van Pernis onder meer dat KIVI NIRIA het belang van goed technisch onderwijs onder de aandacht zal blijven brengen. “Technologische voorsprong behouden en uitbouwen. Het is eenvoudig gezegd. Maar daar is veel voor nodig.”
 

Eerste engineering cards in Nederland uitgereikt

Afgelopen november heeft het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA de engineering card online geïntroduceerd. Nederland is hiermee, na Duitsland, het tweede land in Europa. Andere landen zullen dit jaar volgen. De eerste engineering cards, door de EU genoemd als belangrijk instrument om de barrières op de Europese arbeidsmarkt te slechten, zijn inmiddels uitgereikt in Nederland.
 

Datum en locatie KIVI NIRIA Jaarcongres 2012 bekend

Noteer nu vast in uw agenda: op 11 oktober bent u van harte welkom om op de Universiteit van Twente om het jaarcongres 'Zorg en Techniek' van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA bij te wonen. U kunt meehelpen door uw ideeën en/of informatie over het thema op basis van uw deskundigheid aan te bieden. Daarnaast kunt u suggesties doen voor het organiseren van deelsessies op 11 oktober. Stuur uw input naar Jasper van Alten, jaspervanalten@kiviniria.nl
 

Kom naar het Jaarcongres 'Slim materiaalgebruik'

Op woensdag 23 november staat het KIVI NIRIA Jaarcongres ‘Slim materiaalgebruik’ op het programma. Met het jaarthema focussen wij ons op onderstaande deelonderwerpen: grondstoffenschaarste, optimaal materiaalgebruik en nieuwe materialen. Sprekers zijn onder andere: Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon-Parme (Gezant Natuurlijke Hulpbronnen, Ministerie van Buitenlandse Zaken), drs. Fokko van Duyne (werkgroep Biobased Economy SER) en mr. Ineke Dezentjé Hamming (aankomend voorzitter FME).
   

KIVI NIRIA gebouw weer druk bezocht tijdens Open Monumentendag

Het KIVI NIRIA gebouw is ook dit jaar weer druk bezocht tijdens Open Monumentendag 2011. Zo’n 800 mensen kwamen een kijkje nemen het in het gebouw van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs.
 

Hoogleraar geeft les in nieuw inGENIEursshirt

Onlangs lanceerde KIVI NIRIA een must-have t-shirt voor de ingenieur. Professor Mirek Kaminski was de eerste die zich op de Delftse campus in dit shirt vertoonde. Wil je ook in het bezit komen van zo’n shirt? Dat kan! Ze zijn nu te koop via KIVI NIRIA in een heren- en damesmodel.
 

Spanning loopt hoog op tijdens KIVI NIRIA Wetenschapsquiz

De spanning zat er goed in tijdens de KIVI NIRIA Wetenschapsquiz in Enschede. Studenten, politici en mensen uit het bedrijfsleven gingen de strijd met elkaar aan om na 28 vragen als winnaar uit de strijd te komen. Het team van de TU Delft won de strijd van de drie TU’s. Ellen de Wit, eerstejaars studente Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente, werd beste student en Gerwin Schimmel werd beste deelnemer extern.
 

Lintjesregen bij KIVI NIRIA

Graag willen wij de volgende KIVI NIRIA leden van harte feliciteren met hun Koninklijke onderscheiding: ir. C.A. Alberts, ir. D.J. van Bodegom, prof. dr. ir. L.A.M. van Dongen,
ir. J. Gerrese, prof. dr. ir. M.C.M. van Loosdrecht, ir. P.F.A.M. Otten, ir. J.H.J. Res, ir. R. Vellekoop, ir. A.M. Versteegh, prof. drs. ir. J.K. Vrijling en ir. T.M.E. Zaal.
 

KIVI NIRIA verwelkomt 2.500ste volger op LinkedIn

De gesloten KIVI NIRIA groep op LinkedIn maakt de laatste maanden een forse groei door en staat nu op de 148ste plaats van de ruim 47.000 LinkedIn groepen in Nederland.
 

Techniek onderwijs moet prominent op agenda blijven

Eind mei vond er bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA een enerverend debat plaats over de toekomst van het hoger (technisch) onderwijs in Nederland. Dit mede naar aanleiding van het rapport Veerman waarvan de uitwerking dit jaar op de politieke agenda staat. Vanuit de politiek waren de woordvoerders onderwijs van het PvdA en de VVD aanwezig. Verder was er goede vertegenwoordiging vanuit de universiteiten, het hbo, het bedrijfsleven en vooral de studenten aanwezig. 

Welke schaarse materialen zitten er in een voeding?

In het kader van het jaarthema 'Slim omgaan met materialen' vraagt KIVI NIRIA uw medewerking om uit te zoeken welke schaarse materialen er in een (net-)voeding aanwezig zijn. 
 

KIVI NIRIA beleid 2011-2015

De komende jaren zal KIVI NIRIA zich nog meer focussen op het aanbod voor onze leden en de relatie tot de maatschappij en de rol van de techniek daarin. KIVI NIRIA zal sterker de interactie vanuit de techniek met de maatschappij opzoeken. Dit zal vooral tot uiting komen in de thema’s die KIVI NIRIA voor de komende jaren heeft gekozen. 
 

2011 in teken van 125 jaar De Ingenieur

In 2011 passeren gedenkwaardige artikelen de revue in het technologiemagazine De Ingenieur. Uiteindelijk worden de meest relevante artikelen gebundeld in een boek over 125 jaar De Ingenieur. 
 

KIVI NIRIA president benadrukt belang van techniek voor maatschappij in nieuwjaarsspeech

Op 6 januari jl. heeft KIVI NIRIA haar deuren geopend voor haar leden en relaties om met hen het glas te heffen op een succesvol 2011. Martin van Pernis, onze nieuwe president, benadrukte in zijn speech dat KIVI NIRIA zich de komende jaren nog meer zal focussen "op de aantrekkelijkheid voor onze leden, de relatie tot de maatschappij en de rol van de techniek daarin." 
 

Gekozen jaarthema 'Slim materiaalgebruik' op politieke agenda

Het kabinet heeft in juli een grondstoffennotitie naar de Tweede Kamer gestuurd als kick-off voor een integraal Nederlands grondstoffenbeleid. Op 23 november a.s. wordt tijdens ons jaarcongres over dit thema o.a. ingegaan op de kansen en bedreigingen van grondstoffenschaarste.
 

Goede voornemens voor 2011? Word lid van KIVI NIRIA!

Lid worden van KIVI NIRIA is de hele maand december extra voordelig. Kortingen lopen op tot wel 30 euro. U profiteert dan heel 2011 van alle voordelen van ons lidmaatschap.
 

Genomineerden Ingenieur van het Jaar bekend

De 3 genomineerden die nog aanspraak maken op de titel Ingenieur van het Jaar zijn nu bekend. De winnaar van deze verkiezing wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van de Ingenieur op 20 maart.

Nanotechnologie in bedrijf op 19 november

Ingenieurs spelen een belangrijke, zo niet doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van nanotechnologie en de toepassing ervan in producten en diensten. Op deze conferentie wordt ingegaan op de vraag hoe ingenieurs vanuit hun rol betrokken zijn c.q. kunnen worden bij de maatschappelijke dialoog over kansen en bedreigingen van nanotechnologie.
 

Debat Innovatiebeleid bij KIVI NIRIA

Op 26 november a.s. organiseert KIVI NIRIA een debat over het innovatiebeleid in Nederland. De inleiders van dit debat zijn: Rein Willems, Robbert Dijkgraaf en Kees de Koning. Vanuit de Tweede Kamer zijn de PvdA en de VVD aanwezig. U bent ook van harte uitgenodigd om een bijdrage aan dit debat te leveren.
 

Oprichting stichting Register Autoriteit

Onlangs hebben KIVI NIRIA, NEN, NLingenieurs, Bouwend Nederland, 3TU en HBO-techniek afspraken gemaakt over de oprichting van een onafhankelijke stichting die het ontwikkelen van registerinitiatieven gaat stimuleren en toezicht gaat houden op de kwaliteit en onafhankelijkheid van deze registers. Het Ingenieursregister van KIVI NIRIA zal  in het najaar het eerste register zijn dat onder deze stichting zal worden geplaatst.
 

Opening KIVI NIRIA pand succesvol verlopen op Open Monumentendag

Ons prachtige monumentale pand aan de Prinsessegracht in Den Haag heeft zaterdag 11 september zo'n 1000 bezoekers getrokken tijdens de Open Monumentendag.
 

Herman Wijffels en Jan Dekker benoemd tot erelid KIVI NIRIA

KIVI NIRIA heeft op 30 augustus prof. dr. H.H.F. (Herman) Wijffels benoemd tot erelid. Wijffels krijgt de onderscheiding voor zijn inzet om de rol van techniek en innovatie zichtbaar te maken. Naast Wijffels is ook oud-president van KIVI NIRIA ir. J.A. (Jan) Dekker benoemd tot erelid. Jan Dekker ontvangt de onderscheiding mede voor zijn inspirerende leiding aan de vereniging. Bovenal is hij een waardig ambassadeur voor KIVI NIRIA en de techniek in het algemeen.

Foto's, fimpjes en presentaties Jaarcongres ‘Duurzaam omgaan met energie’ online

Op de pagina van het jaarcongres 2010 staan nu de foto's en filmpjes online. Via het programma kunt u ook de presentaties per sessie bekijken. Ruim 700 deelnemers wisten op woensdag 6 oktober de weg te vinden naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor het jaarcongres ‘Duurzaam omgaan met energie’. 
  

Overdracht KIVI NIRIA presidentschap

Martin van Pernis, oud-president directeur van Siemens Nederland, is op 18 mei benoemd tot de nieuwe president van KIVI NIRIA. Hij volgt Jan Dekker op. Ook Hans de Boer en Rob Gremmee hebben afscheid genomen. 
 

Meld u aan voor symposium 'Technology for photovoltaics'

Speciaal voor de uitreiking van de Speurwerkprijs wordt op 15 juni a.s. dit symposium georganiseerd op de TU Eindhoven. Naast de prijsuitreiking aan prof. dr. ir. René A.J. Janssen, hoogleraar aan de TU Eindhoven, komen ook een aantal vooraanstaande sprekers op het vakgebied van duurzame energie aan het woord.
 

Gerard Kleisterlee benoemd tot erelid KIVI NIRIA

Tijdens de jaarlijkste Besturendag van KIVI NIRIA is Gerard Kleisterlee, bestuursvoorzitter van Philips, benoemd tot erelid.