Samenwerking centraal tijdens Jaarcongres Sustainable Mobility

Met de boodschap dat het Jaarcongres van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA echt op zijn plek is op de TU/e opende President Martin van Pernis op 6 november het congres. Hem werd, door dagvoorzitter Bruno Bruins, gevraagd wat zijn beeld van sustainable mobility over 15 jaar is. “Duurzaamheid is gewoon business geworden. De ontwikkelingen volgen elkaar op. Op de weg zouden we sneller kunnen, want de luchtvaart en het spoor lopen voor. De Tesla is een mooi voorbeeld hoe het kan. We moeten echter positiever worden, niet kijken naar het feit dat we nu niet zoveel kilometers kunnen rijden, maar kijken naar de mogelijkheden.”

Hans van Duijn, rector magnificus aan de TU/e, wil ook graag naar de toekomst kijken. “Nederland heeft ons ingenieurs hard nodig. In het maatschappelijke debat wordt een eenzijdig gesprek gevoerd. Wie kan er nou beter een sterk, onafhankelijk en gefundeerd verhaal houden dan ingenieurs?” Van Duijn denkt dat de zucht naar een eigen auto is afgenomen. “Jongeren willen tegenwoordig een leenauto, een vliegticket en een smartphone, daar moeten we anders op anticiperen.”

Deze verandering in gedrag behoort volgens Van Empel, plaatsvervangend Directeur-Generaal Milieu en Internationaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, tot één van de knoppen waaraan we gaan draaien om de co2-uitstoot terug te dringen. Daarnaast kunnen we ook kijken naar efficiëntie en brandstoffen. “We moeten ervoor zorgen dat wij de denkkracht van ingenieurs gebruiken om de omschakeling te maken. Daarbij gaan we niet 17 jaar vooruit kijken. Ik wil graag sneller stappen maken. Duurzame mobiliteit moet hip en sexy worden.”

Luca Bertolini benadrukte als hoogleraar planologie aan de Universiteit van Amsterdam dat wij sterk afhankelijk zijn van mobiliteit, maar dat we gewoon niet moeten verwachten dat mobiliteit duurzaam is. Om het ook maar een beetje te veranderen is niet alleen nieuwe technologie nodig, maar ook een gedragsverandering. “Daarbij zijn wij allemaal aan zet en zie ik een grote rol voor lokale en regionale besturen. Maar ik ben zeer optimistisch omdat er zoveel krachten aan het werk zijn. Ik zou het een mooi experiment vinden om mensen bijvoorbeeld te laten kiezen tussen een hoger salaris maar dan zonder auto naar het werk of een lager salaris en met de auto. Of bijvoorbeeld een goedkoper huis als je geen parkeerplek in beslag neemt.”

Annemarie Jorritsma, voorzitter van Koninklijke Schuttevaer, maakte zich hard voor de binnenvaart als duurzame oplossing. “De binnenvaart wordt inderdaad minder snel schoner dan bijvoorbeeld vrachtvervoer, maar daar komt bij dat een schip veel langer mee gaat. En sommige tussenoplossingen gewoon overslaat.” Toch ziet Jorritsma een schip op zonnecellen nog niet gebeuren. “Ook elektrische scheepvaart zit er niet zo snel in, maar je weet maar nooit.”

Volksfilosoof Bas Haring sloot het plenaire ochtendprogramma af. Hij vergeleek het duurzaamheidsdilemma met het nemen van het laatste kroketje in de kantine. “Als je echt duurzaam bezig bent, neem je niet dat kroketje, maar laat je het liggen, zodat de volgende generatie er ook van genieten. Toch doen wij dat niet. Het rationele denken op persoonlijk niveau zorgt voor de moeilijkheid om de co2-uitstoot terug te dringen.”
 

Na ruim veertig parallelle sessies waarbij de vele discussies zorgden voor mooie en inspirerende bijeenkomsten, was het tijd om het Jaarcongres plenair af te sluiten.


Herald Ruijters, Head of Unit for Trans European Network, DG Mobility and Transport, European Commission, vertelde dat Europa klaar is voor een netwerk dat de grenzen overschrijdt. Daarvoor wordt budget beschikbaar gesteld en hebben landen zichzelf verplicht om obstakels uit de wereld te ruimen.


Managing Director van Ford, Andreas Schamel, vertelde dat Ford binnenkort met een elektrische auto naar Europa komt. Hij is echter van mening dat je veranderen niet op kan dringen aan je klanten. Je moet meerdere mogelijkheden bieden om iedereen te bedienen.
 

Aan het eind van de middag was het ook nog tijd voor duur vuurwerk. Aan het woord kwam Arnaud de Jong, CEO van Dutch Space. Hij legde uit dat zonder satellieten in de ruimte de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit niet verder komen.


Als klapper voor de middag werd verbinding gelegd met Hong Kong waar het Solarteam Eindhoven met Stella hun overwinning binnen de Michelin Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge 2013 aan het vieren was. Tijdens deze wedstrijd ging het niet alleen om techniek maar ook om een goede samenwerking. Zij willen graag kijken naar een commerciële toepassing van de Stella. Maarten Steinbuch benadrukte ook de uitstraling die het Solarteam heeft. “Zij hebben zoveel energie en het is geweldig voor tieners om hen bezig te zien. De uitstraling die dit heeft op de TU/e is groot.”
 

 
Zoeken:

Activiteiten rondom het Mobility thema:

     
26-09-2015   Excursie: Historie en toekomst van de auto
    Museum Louwman, een unieke collectie auto's van begin 19e eeuw tot experimenten voor de toekomst. Niet alleen auto's en koetsen maar nog veel meer.... Een must voor iedereen!
15-10-2015   Bijeenkomst: Challenge de duurzaamheid
    Welke uitdagingen zie jij in smart sustainability?
06-11-2015   Excursie: “Fokker” reis 2
    Reis naar “De Anthony Fokker Roots“ in Schwerin & Wismar, Mecklenburg-Vorpommern op 6, 7 en 8 november 2015.